2015. december 22., kedd

ha szerda, akkor Speel-O-Theek

Jo, tudom, ma nem szerda van, es mivel mar tart a szunet, igazabol a gyerekek most epp az erkelyen lovoldozik egymast vizipisztollyal. Kicsit vicces, hogy ugyanugy 14 fok van, mint augusztusban, de akkor majd megfagytam, most meg mar-mar kenyelmetlenul melegnek erzem. 
Visszaterve a szerdara: a gyerekek kedvenc napja, egyreszt ez a rovid nap az iskolaban, csak fel kilenctol delig vannak, masreszt ilyenkor reggel a szulok egy fel orat maradhatnak az iskolaban jatszani. Lelkesen meg szoktak mutatni a kedvenc jatekaikat, konyveiket, a magnestablat, ahol jelolni kell, ki, mit csinal aznap, meg ilyesmi. Bucka azt szereti, ha ilyenkor epitunk valamit csak ketten, Kis Manyi meg orommel csinalja az aznapi feladatot, nekem meg ott kell mellette ulnom es nezni. A kepen olasz, lengyel es marokkoi osztalytarsaival nem lathato, gondoltam, vannak szemelyisegi jogaik is. A munka amugy ugy van koordinalva, hogy a juf (jüf = tanitoneni) felosztja oket negy-ot fos kis csoportokba, az egyik kezmuveskedik, a masik szamolos feladatlapot szinez, a harmadik meg szabadon jatszik a folyoson. Ez nagyon onallo moka, kimennek a terembol a folyoson kis szonyeges jatszoszigetek vannak, de ha szukseges, elovesznek kis feltekert szonyegeket es ott epitoznek vagy autoznak. A juf meg korbejar a csoportok kozott, kicsit beszall ide-oda. A het soran mindenkire sor kerul minden feladatresznel, es kis projekteket allitanak igy ossze. Pl. osszel egyik nap festettek egy alapot, masik nap rajzoltak ra pokhalot, harmadik nap megcsinaltak ra a pokot tojastartobol, negyedik nap ranyomdaztak a pok nevet es raragasztottak a joszagot.
Szoval szerdan a rovid nap utan hazajovunk es vagy alszunk egy nagyot delutan vagy elmegyunk a Speel-o-theek-be. A szuloi nyelvtanfolyam resze, hogy felhivjak a figyelmunket ilyen lehosegekre is.  Minket ugy vittek el, kedvesen korbevezettek, aztan teaztunk es jatszottunk par parti egyszeru kartyat, amihez nem szukseges nyelvtudas. A Speel-o-theek voltakeppen egy konyvtar, csak eppenseggel konyvek helyett jatekokat lehet kolcsonozni. Abbol az elvbol indul ki, hogy a gyerekek olyan hamar megunnak mindent. A celkozonseg nullatol tiz eves korig van behatarolva. Harom hetre lehet kivenni fejenkent 4 darab jatekot. Aztan csere. Az eves dija 20 euro kettejukre, de indokolt esetben az onkormanyzat ad ebbol kedvezmenyt. Sok jo jatek van, persze, hasznaltak, ez latszik is rajtuk sokszor, de az ujdonsag iranti igenyt teljesen kielegitik. Eddig mindannyiszor ugy mentek be, hogy itt csak uncsi gagyi jatekok vannak, de aztan megis ugy megpakolva jottunk haza, mint a malhas szamar. En legjobban tarsast szeretek kiprobalni igy meg meregdraga Thomas-os vonatsinpalyat. A masodlagos funkcio a kozossegi szinter. Ahova mi jarunk, az eleve a szocialis kozpontban van, ahova az emberek beterhetnek apro-csepro gondjaikkal, van gyerekpszichologiai konzultacio, de segitenek, ha gondot okoz egy hivatalos levelet kitolteni hollandul vagy mast ugyintezni vagy nyomtatni vagy elromlott a szamitogep. A gyerekek eljatszogathatnak, mig az anyukak isznak egy kavet (ingyen) nyugodtan. De multkor pl egy nagymama jott beiratkozni, mondvan, evente egyszer jonnek az unokak kulfoldrol karacsonyra es nem akar megvenni es tarolni egy csomo jatekot ket het miatt, foleg, hogy jovore kinovik ugyis. Van kulteri resze is, futobringakkal meg gumiasztallal. Lenyegeben ennyi. En hoztam most haza egy Micimacko kepes szotarat es este lefekves elott mese gyanant azt nezegettuk, nagyon nyomjuk a hollandot, bizonyam. Kesobb meg teszek fel kepeket.

2 megjegyzés:

  1. Azta, mekkora ötlet már ez! Szerintem én is csinálok itt egy ilyet, ha átrágható a bürokrácia útvesztője.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés