2018. szeptember 6., csütörtök

amit iskolakezdes gyanant megusztunk 1.

Valahogy most lettek elsosok az enyeimmel egykoru gyerekei az ismeroseimnek es persze mindenki boszen buszken posztolja a kepeket. Meg az elokeszuletek is igen jol voltak dokumentalva. Ezek alapjan a listam:
  • Rohangalas az iskola altal megszabott unneploruha utan, ami mindig hulye anyagu/szinu, feherbluz, feherbluz, feherbluz irrealisan draga es ugyis csak egyszer viselik, mert a kovetkezo alkalomra kinovik mind. (Reszemrol mar csak ezert megerte kivandolni.) Nem azert, csinos ruhaik vannak, altalaban minden evszakban egy, de rozsaszinflitteres porgos szoknyaban nem mehetnek evnyitora.
  • Evnyito, ami minek van amugy? Hosszu, ertelmetlen, lehetetlen idopontban van, mindenki unja, a szervezok is. A mikrofon sosem mukodik. A szulok fele hiszterikusrohamot kap, mert a nagy harcok aran felprobaltatott es beszerzett "sotet alj" dizajnolt nadragban leterdel a gyerek a voroskavicsra az isklaudvaron. Mar az elso ot percben a himnusz vigyazzalasban akkora patoszt pakol mindenkire, hogy minden gyerek kapasbol osszeszarja magat a felelosseg sulyatol. Mar bocsanat.
  • Mikozben a munkahelyunkrol kereckedunk el az evnyitora, a delutan maradek reszeben megprobaljuk beszerezni azt a kurvasok szart, ami nelkul tuti nem vegzi el a gyerek az elso oszalyt, mint pl az a kek-piros pottyos szamolokorong, postairon, hurkapalca, meg egy kezdo scrapbook-keszletnyi kulonbozo szineslap, meg tok fura arnyalatu kreppapirok. Ozikes fuzet vag csomagolopapir, ki a jobb szulo, aki eleve szep mintasat vesz vagy aki bekoti? Iskolataska egy vagyonert, de tenyleg, mibol keszitik ezeket, szovott aranybol (sulyra tutira), meg legyen gerinckimelo, mert ezer kilo tankonyvet cipelnek benne naprol-napra. Az csak nekem faj, hogy a kis feheringes kulonitmeny elvesz a hatalmas taskaik alatt?
  • Tankonyvek, de minek, edes istenem, minek elsosoknek tankonyv a huszonegyedik szazadban? Valaki magyarazza el.
  • A taknonyvek es a fuzetek bekotese szigoruan az elsos nap elotti ejjel, mert elob valamiert az iskolak nem adjak oda, gondolom felnek, hogy ido elot megtanulnak mindent a kis streberek a hetvegen vagy elhagyjak az egesz cuccot a hanyag kis suttyok. (Vagy az ellatorendszert eri minden evben akkora meglepetes, mint az oraatallitas, hm,hm.) A szulok a facsen viccelodnek, hogy a bekotes ritualeja a hazassag igazi probatetele, nem a hazepites, mindenki hullafaradt es masnap hajnalban szokatlanul koran ossze kell kapni az egesz felzaklatott csordat.
Es ebben nem az a szar, hogy milyen eroforras-rablo: ido, penz, ideg, keresgeles, lotas-futas stb. Hanem hogy kivulrol nezve iszonyuan, megdobbentoen kurvara felesleges. En nem mondom, hogy a holland iskolarendszer hibatlan, boven nem az, megis valahogy minden gyerek kivetel nelkul megtanult irni, olvasni, szamolni masodikos korara vastag fedeles bekotott tankonyvek, tolltartok es ejjeli grafitceruza-hegyezesre kenyszeritett anyak nelkul. Most lefekszem aludni, de holnap elmondom, hogyan.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon kíváncsi vagyok! A lányoméknak olvasásból 3, írásból 4, matekból 4 könyve van elsőben. Minek?

    VálaszTörlés