2015. augusztus 28., péntek

ha meg kell lennie

Van ez a kozhely, hogy Hollandia az egyik legliberalisabb allam a vilagon. Ehhez a kijelenteshez egybol el lehet sutni a frivol vicceket a huncut kis hollandokrol, ahol ha bekapcsolod az ingyenesen foghato teveadast szombat delutan, akkor egy csokolozo meleg hazaspart fogsz latni, van piroslampas negyed es lepten-nyomon megcsap a fuszag.
De nezzuk, hogyan reagal ez a tarsadalomi berendezkedes egy tenyleges es meglehetosen gyakori krizishelyzetre. 

Ez itt az hagai Casa Klinieken,  a hires-hirhedt hollandiai abortuszklinikak egyike. Egy csendes kis mellekutcaban talalhato, korulotte csaladihazak. 
Hollandiaban az egeszsegbiztositasi rendszer ugy nez ki, hogy az ember leszerzodik a magankezben levo egeszsegbiztositok valamelyikevel. Ez altalaban egy eves szerzodes, ugy kb. 90 euro havonta az alapcsomag, amihez kiegeszito csomagokat lehet hozzatenni, peldaul fogorvosi ellatast, igy 100-120 eurora jon ki. A szulok biztositasa a gyerekre is kiterjed. A felmerulo egeszsegugyi kerdesekkel itt is elso ut a haziorvoshoz vezet, aki a belepokapu az egeszsegugyi rendszerbe. Erdekesseg, hogy nincs kulon gyerermek meg felnott haziorvos, ugyanahhoz jar az egesz csalad. A mienk peldaul egy kellemes negyven perces bemutatkozo beszelgetes keretein belul meselt  magarol, a szarmazasarol, a szakmai hozzaallasarol es erdeklodott a csaladunkrol, hogy mit csinaltunk Magyarorszagon es hogy erezzuk itt magunkat. En meg iszonyuan feszengtem, szerintem soha eletemben nem beszelgettem semmirol a haziorvosommal. 
Szoval ha terhesseg gyanuja all fent, akkor a haziorvos itt is megkerdezi, hogy mi a no szandeka vele. Es ha az illeto nem szeretne megtartani, akkor minden tovabbi kerdezoskodes rabeszeles vagy kotelezo vedonoi latogatas nelkul kap egy beutalot a fenti terhessegmegszakitasra specializalt klinikra. Elonye, hogy a nonek nem kell boldog varandos kismamakkal egyutt varakoznia az ultrahangra vagy egyutt fekudnie egy korteremben.
Itt aztan tobb lehetoseg is van. Holladiaban legalis az abortusztabletta neven elhiresult modszer, ami hormonalis uton idez elo vetelest. Bevezetese dramaian lecsokkentette a muteti beavatkozasok szamat, de csak a terhesseg igen korai szakaszaban alkalmazhato.  Ezen kivul termeszetesen a hagyomanyos mutet. A paciens keresere ezt altatasban vagy erzestelenitesben vegzik. A szemelyzet ebben is, mint minden felmerulo kerdesben, segitokesz es tapintatos. Viszont a helyi orvosok kozott is zajlik vita arrol, hogy hosszutavu kovetkezmenyeit tekintve a tabletta vagy a mutet a szerencsesebb.
Barmelyiket is valasztjak, az onkormanyzatban regisztralt helyi lakosoknak az egesz szolgaltatas ingyenes. Akkor is, ha ervenyes biztositassal nem rendelkeznek. Ez vilagosan mutatja, mi a nemkivant terhessegekkel kapcsolatos hivatalos allaspont. Eroltetni szuksegtelen a terhesseg megtartasat es meg mindig jobb egy ellenorzott korulmenyek kozott vegrehajtott abortusz, minthogy a no valamilyen ketsegbeesett lepesre ragadtassa magat.
Hogy erre a hozzaallasra mekkora igeny van, arrol jol tanuskodik a kornyezo, terhessegmegszakitas teren kevesbe megengedo orszagbol erkezo, ugynevezett abortuszturizmus jelensege. Ilyenkor termeszetesen kell fizetni, de vannak, akik szamara meg ez is sokkal vonzobb, vagy akar az egyetlen elerheto opcio.
En szemely szerint azt gondolom, egy terhessegmegszakitas mindenkeppen traumatizalo az azt atelo no szamara, es szuksegtelen ezt a tehet az addig vezeto bonyolult, feleslegesen nyomaszto eljarassal tetezni. Minden tortenet egyeni es ervenyes nemet mondani valamire, amirol ugy erezzuk, hogy nem birjuk elvallalni. Mivel mindig a no kockaztat nagyobbat es veszithet tobbet egy terhesseggel, mind egzisztencialis, mind egeszsegugyi szempontbol, ez az egyik legfontosabb noi onrendelkezesi jog is. Nagyon remelem, hogy soha sem kell atlepnem egy ilyen intezmeny kuszobet, de ha megis ugy alakulna, orulnek, hogy ilyen formaban a rendelkezesemre all.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése