2015. szeptember 12., szombat

het circus

Szerdan volt Buckaeknal iskolai buli, delutan az udvaron, ugralovarral meg mindenfele vicces feladatokkal, golyalabazassal, papirkorona keszitessel meg ilyenekkel es baromi jo zenevel, egy kivalo Moby, Fatboy Slim, Underword mix-szel. Kicsit kontrasztos volt a tomedek kendobe meg szariba csomagolt anyukaval, de nekem tetszett. Ott csinaltunk Kis Manyival egy festett zaszlot, es meghivtak a hetvegi cirkuszfesztivalra, a kozeli nagyretre.
Nem tul lelkesen keszultem a dologra, mert en eleve ruhellem az ilyen programokat, a gyerekszigetet is, meg a tuzoltonapot meg hetvegi bazart a Pecsaban, igazabol meg a zsufolt piacokat is. Tomeg van, sorbanallas, hangzavar, tul sok inger, azt se tudom, mire figyeljek, felek, hogy a gyerekek elvesznek es/vagy elfaradnak es nyuglodni kezdenek es mivel total lefaraszt az un. csaladi program, a vegen csak osszeveszuk. Szoval kb semmi szorakoztatot nem talalok az egeszben, hacsak egy nagy idegkimerulest nem tekintunk annak. Mellesleg a cirkuszrol is azt gondolom, hogy tobbnyire egy igen kinos giccsparade, amibol evente epp eleg egy alkalom es iden mar voltunk. Hat, pont ennyire vonzott ez a cirkuszfesztival is.

Ez a program minden elofeltevesemre racafolt. Eloszor is, ez nem szokvanyos cirkusz, hanem az alternativ, zsongoros, akro-balanszos vonal. Masreszt maga a rendezveny egy rendkivul erdekes osszmuveszeti-oko-cirkusz fuziokent valosult meg.

 Ez itt a zsonglor gyakorloter az epulet aljaban, a tetejen pedig azok az esernyok nyilva-zarodva korbe forogtak a szelben. Alul a fedett terben ki voltak rakva ordogpalcak, buzoganyok, palcan forgathato tanyerok meg hasonlo eszkozok, hogy a gyerekek meg a  szulok probalgathassak, egy instruktor meg tanacsokat adott, ha szuksegesnek latja. Mellette harom trapezon a legtornasz alapgyakorlatokat, labdan es kotelen jarast lehetett kiprobalni, egy dj kozben zeneket kevert ala, peldaul a Kistehentol ezt:

Mellette terult el a chill out zona, fuggoagyakkal, ahova amugy a helyi konyvtar is kitelepult.

Ez a raszta srac egy installacio mellett gugolva eppen egy napelemes hifit igyekezett beuzemelni.

Meg lehetett tekinteni egy borosuvegekbol keszult palantaneveldet, a kocos szoke hippi tulaj lelkesen el is magyarazta, hogyan mukodik. Es hat a diszites eleg steampunk.

 A kaja csupa bio-organikus lehetoseg volt, kozuluk kedvencem a Pakistanian Vegan Bar. (Persze, volt azert bara is, de elore elkeszitve, nem helyben sutve.) De ilyen kis baratsagos helyen is lehetett eszegetni. Ez az egyik bufe, ulj le mellenk, valamit mondunk.
Kulonbozo erdekes installaciokat is megcsodaltunk, a szinpadon kesobb egy korus kezdett es razenditettek az Age of Aquariusra.


Az abszolut kedvencem: ki volt teve egy csomo kiszuperalt haztartasi eszkoz, nyomtato, goffrisuto, szamitogep, vernyomasmero meg rengeteg fogo es csavarhuzo, es a gyerekek nekiulhettek szetszedni a dolgokat. Ennek komoly kultusza van itt, egy egesz sorozat megy a teveben arrol, hogy a gyerekek fognak egy traktort, bankautomatat, flippert vagy effelet es akkuratusan darabokra szedik. Es talan nem nagyon latszik, de a keritesre ott nem messze fel vannak fuzve a szerdai iskolai zaszlok, Kis Manyie is ki volt rakva. Tocsava olvadt a szivem, mikor ott lengedezett.
A hatterben a helyi focikozpont es egy bazinagy gyar lathato.
Ezen kivul volt meg rengeteg erdekesseg, csak lemerult a telefon es amugy is inkabb a csaladomra akartam figyelni. Egy kontenerben volt egy mini studio, a gyerekek kaptak gyurmat, az elkeszult figurakat betehettek harom megvilagitott diszletbe, es a felvetelt ott helyben megvagtak egy laptoppal, mint egy kis animacios meset. Mert ezek ilyen neohippik. Volt "kossunk egyutt" kor, anya-gyerek akrojoga, egy trx szalag szabad kiprobalasra, fel ala setalt egy egyenruhas klasszikus cirkuszzenekar es egy fanak oltozott no(wtf?!), moziszeker fekete-feher holland filmekkel, tevediszlet, ahol a gyerekek nyilatkozhattak, arcfestes, ahol amikor kifaradt az arcfesto, spontan beallt helyette egy no, es amig az elment kavezni, az amator lelkesen pingalta a kicsiket... es valami iszonyu nyugi, kedvesseg, nyitottsag. Nem kimondottan a program reszekent, de lattam egy erzelmesen olelkezo ferfipart is a vig gyereksereg kozepen es konkretan senkit nem zavartak, ugyet se vetett rajuk a kutya sem. Szoval teljesen kilazulva es elvarazsolva jottem haza, persze, mindenki teljesen kinyult, de tenyleg erzelmileg feltoltodve.

Annyira latvanyosak az eredeti holland hollandok egyebkent. Siman ki lehet szurni oket a zsizsego sokasagbol. A ferfiak valami elkepeszto magasak, tok vicces, mikor felbukkan melletted egy tonyogo kisbaba es keresed, kihez tartozik, jon utana az apja es csak nezel felfele, meg mindig felfele, es azon gondolkodsz, hogy beveri-e a fejet a maszoka tetejebe. Vagy ugy neznek ki, mint a Kasas Tamas egy kulonosen jo napjan vagy baltaval metszett arcuk van. A csaladok meg egysegesen olyanok, mintha az Otto magazinbol leptek volna ki, osszeillo, stilusos es letisztult oltozek, apolt anyukak, gondor szoke furtos gyerekek, olyan gondtalan, nyugodt, harmonikus, magabiztos kisugarzas, hogy azt mar nezni is pusztito. Ezen mar sokat gondolkoztam, ez nem penzalapu. Bar nyilvan nem art hozza, ha az egesz csaladnak telik a benettonbol oltozkodni. Inkabb mentalitasbeli kulonbseg lehet, olyan emberek, akiknek az enyemnel valami sokkal elemibb elmenye, hogy a vilag egy magatol ertetodoen jo hely. Es lehet, hogy most ugy tunik, de nem irigyseggel szemlelem oket, marmint nyilvan szoktam irigykedni, es adando alkalommal en is becsomagolom a csaladomat talpig benettonba. De most inkabb ilyen racsodalkozassal, hogy je, igy is lehet elni. Van, akiknek ez az alap. Nem tudom, probalom szavakka formalni a benyomasaimat, de ez sokszor nehez, mert nehez leirni valamit, amivel meg sosem talalkoztunk. Na, talan egy kulon bejegyzesben kesobb.

2 megjegyzés:

  1. Sztem pont jol megfogalmaztad, nekem legalabbis tokeletesen atjott a kb 25 evvel ezelotti filing, amikor egy hetet nyaraltunk keresztulkasul Hollandiaban. Szanatoriumnak hatott az az egy het, en teljesen kisimultam toluk, mindenki laza, kedves es udvarias volt, tekertek a bicot mindenhol, senki nem szivta fel magat semmin soha. Akkoriban Olaszorszagban eltem, olasz ferjjel, hatize, a kedveslazaudvarias nem volt jellemzo a mindennapjaimra.
    A masik, ami nekem is feltunt szinten, h hogyan lehetnek ENNYIRE magasak MINDANNYIAN! Aztan egy etterembe a hivatalos ebedido utan estunk be es persze kiszolgaltak, mas vendeg nem is volt. A mellettunk levo asztalnal a csalad evett, mindenki elott egy malomkereknyi sulthus, kisebb dombnyi sultkrumpli es egy pintes poharban tej. Nem viz, kola, sor, hanem TEJ. A legkisebb gyerek is 10+ volt, nem emlekszem hanyan voltak, szokek, magasak es vedeltek a tejet. A teoriam ezugyben, h a nagyuzemi tejtermelesben hasznalt teheneket mar regota novekedesi hormonnal etetik, h minel elobb beszalljanak a termelesbe es abbol vmi csak atmegy a tejbe is. Mast n m tudok elkepzelni, neked van vmi teoriad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. semmi otlet, bar az igaz, h mindennap isznak tejet reggel es Kis Manyi a nyaron tobb mint ot centit nott. multkor reflexbol vettem neki 98as mackonadragot es otthon neztem , dehogy boven lehetne 104es is...

      Törlés