2015. szeptember 1., kedd

vilagok szelein jarunk

Probaltatok mar mindossze egy tablettel es egy okostelefonnal felszerelkezve munkat keresni? Roviden: kurva szar. Masfel napig szerencsetlenkedtem a kivalo google drive szolgaltatassal meg azzal, hogy oke, hogy linkedin job search app van, de ha minden masodik cegnel a sajat oldalon kell adatbazisba jelentkezni, akkor nem sokat segit. Es igen, akkor mar egy word szerkeszto app is kene, hogy frissiteni tudjam az oneletrajzomat... es... es... az agyverzest kozvetlen megelozo masodpercben ugy dontottem, hogy inkabb elmegyek egy internetkavezoba.
Reggel leadtam a gyerekeket az iskolaba, beultem a helyre, bekapcsoltam a gepet, megszokasbol beraktam az egyik relax zenet, amit munka kozben hallgatni szoktam, es lenduletbol elsirtam magam. Hat mi lett belolem, munkanelkuli bevandorlokent itt ulok egy torok kavezoban?!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, en sosem voltam valami magabiztos az allaskereses soran. (Se.) A szakmai eletutam eleg rogos es kanyargos, raadasul a gyes mindharom evet ugy toltottem el, hogy tudtam, hogy a regi helyemre nem vesznek vissza es ez rettenetes, de tenyleg szornyu, alattomosan novekvo egzisztencialis szorongast okozott. Amit persze probaltam elfojtani. 
Ezek utan en voltam a legjobban meglepve, mikor varatlanul felvettek egy igazan jo munkahelyre, es ehhez kiindulopontnak eleg volt egy mail-t kuldeni egy Szarnyas Fejvadaszon talalt cimre. Boldogan es halasan adtam a tanulni vagyasom, a tuloraim, a hetvegeim a johiru, nepszeru cegnek, aminek a nevet hallva mindenki elismeroen megsuvegel es igen, az identitasom resze lett, hogy ott dolgozom.
Hat, ennek most vege, itt benazok a kulonbozo allaskeresei portalokkal, ide meg par jol hangzo reszlet a linkedin profilomra, oda meg toltsunk fel egy motivacios levelet... hu, bazmeg, de elhuzott ez az allaspiac mellettem az elmult ket evben, egy mammut vagyok! Drukkoljunk mar nekem, hogy megse kelljen a paprikafoldon kapalni a vegen...

Es aztan delutan megerkeztem az elso holland nyelvoramra, hat darab fejkendos muszlim, meg ket leharcolt bolgar novel. Ezt a tanfolyamot a gyerekek iskolajaban szervezik onkentesek, heti ketszer ket oraban, delutani tanitas alatt. Eddig ingyen volt, most meg azert kell fizetni egy tanevre harminc eurot, hogy a olyan nok is jarhassanak, akiknek kisbabaja van es szerezzen az alapitvany egy babysittert a tanitas idejere. Amugy a muszlim oltozkodessel tobbek kozt az az igen nagy baj, hogy a Profeta nem fogalmazott eleg vilagosan, mit is jelent egy nonek elfednie magat. Itt elkepesztoen sok vallasos no van az elkendozottseg kulonbozo allapotaiban, van, akinekncsak a szeme latszik ki, van viszont aki csak a hajat takarja, ezen kivul europai modon oltozkodik. Az sem egyertelmu szamomra, hogy a szinekre es a mintakra mi a policy, megengedettek-e egyaltalan, de velem szemben harom teljesen fekete zsakruhas no ult, ebbol arra kovetkeztettem, hogy ok konzervativ vallashasznalok. A maradek harman egy nyitottabb iranyzat kepviseloi, mintas kendoben, kettonek munkaja is van, ide meg egy masik tanfolyamrol jottek. Es ott ultunk, kedvesen mosolyognak, baratsagosak. Szep sorjaban kiderul, hogy marokkoi, berber meg torok asszonyok, legmagasabb iskolai vegzettseguk az nagyjabol az altalanos. Lenyegeben egyidosek vagyunk. Kozben kapok egy mailt, hogy kuldjem el az oneletrajzomat megegyszer. Atlagosan negy gyerekuk van. A legnagyobb csalad egy olyan anyukae, akinek hat gyereke szuletett, ebbol ketszer ket ikerpar. Azt mondta, nincs hobbija, milyen hobbija lenne ennyi poronty mellett. Mindannyian negy-ot-tiz eve elnek az orszagban. Masodik evuket kezdik a csoportban. Most nottek meg elegge a legkisebb utodok is, most ernek ra az asszonyok tanulni. Es meg mindig gondot okoz kitolteni a tanfolyam jelentkezesi lapjat hollandul. Ezt meg is ertem, itt a kulonbozo bevandorlo csoportoknak kialakul a sajat infrastrukturaja, az iszlam kulturaban meg a halal etkezes amugy is megkivanja a specialis helyeken torteno bevasarlast, a kulonbozo apro-csepro ugyintezesekre meg ott van a mecsetek kozossege. Haz koruli munkak, fodrasz, orvos, minden elerheto a sajat nyelvukon is. Dolgozni ugyan nem nagyon lehet, meg asszimilalodni se, de mondjuk azt is szabalyozzak a vallasi eloirasok.

Hazafele tele van a fejem gondolatokkal. Amint hazaerek, atkonvertalom az oneletrajzomat pdf-be es elkuldom ujra. Aztan meredek magam ele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése