2015. szeptember 25., péntek

hajat mos penteken

En orulnek a legjobban, ha egy hajmosas segitene rajtam, lassan nem bad hair day-em, hanem komplett bad hair honapom van. Az a fodrasz, aki szimpi lenne, negyven eurot ker egy vagasert, marad a kisse sunyi torok pasas vagy az elhasznalt kulseju lengyel no vagy a magyar fodraszat a varos szelen. A munkanelkulisegnek igazan keves elonye van, az egyik ez:




A reggelek a tengerparton. A kepen a De Pier avagy a Molo elnevezesu epulet lathato. Es olyan... mint sok egyeb holland epulet, lenyugozo technikai bravur, de ugyanakkor az ember felteszi maganak a kerdest, hogy ekkora energiabefektetessel ugyan miert epitettek ilyen rondat?! Funkciojat tekintve egy hatalmas bevasarlo-es szorakoztato komplexumnak epult a '60-as evekben. Volt benne kaszino, ettermek, boltok, kilato... tenyleg nagy es impozans es uralja a tajat es....hat,khm... nem sporoltak a betonnal. Ahogy a vele szemben levo szallodak eseteben sem.

Egy ideig szepen uzemelt is, de 2013-ban valami megadta magat az epulet szerkezeteben, es mar nem birta el a hatalmas onsulyat. A javitasi koltsegek olyan eszmeletlen osszegeket emesztenenek fel, amit senki nem akart bevallalni, de meg a lebontasa is elkepzelhetetlen draga beruhazas lenne, ugyhogy az egeszet kipakoltak es lezartak. Eleg posztapokaliptikus latvany a monumentalis ures vaz ketszaz meteren at benyulva a tengerbe... Es szamomra szomoru is. Iden ujra latogathatova valt a mezei gyalogosok szamara, meg lehet bungee jumpingolni a tornyabol. De osszesegeben egy brutal nagy Lam, mire kepes az ember, de ez sajnos nem jott be. emlekmu. Ugyanakkor a De Pier mellett sem lehet sokaig buslakodni, legalabbis en nem tudok, mert a tenger... az mindig.

Itt alldogaltam tele melyenszanto filozofiai gondolatokkal, ujraertelmezve, hogy How deep is your love..., mig a cipom bele nem sullyedt eszrevetlenul a nedves homokba.


Lehetseges, hogy valaki megunja egyszer a tengert? (A bena kepeimet annal inkabb, igen, engem is zavar.) Hogy mar nem ver a szive hevesebben a lattan? Kiszeret a hullamok zajabol? Hogy nem mossa tisztara a lelket? Ketlem.

Hazafele ettem egy heringes szendvicset, ami a szokasoshoz kepest is fapados volt. Alapvetoen ez egy haromosszetevos street food: zsomle, hering, ipari mennyisegu hagyma. Az enyembol az utobbi kimaradt, de tul ehes voltam reklamalni. Es amint leultem, egybol felfigyelt ram egy siraly. Ezek a helyi galambok, csak sokkal agresszivabb ragadozok, a kezedbol kikapjak a halat, csomo helyen tablak figyelmeztetik a turistakat, hogy vigyazzanak a kajajukra.


1 megjegyzés:

  1. Én kb. egy év máltai tartózkodás után azt gondolom, nem lehet megunni a tengert, mindig csodálatos élmény lesz a partján ülni :)

    A bevásárlóközpont épülete meg tényleg elég fura, nagyon jó posztapokaliptikus filmeket lehetne ott forgatni.

    VálaszTörlés