2015. szeptember 18., péntek

semmi nem olyan konnyu, mint Hagaban szert tenni egy olcso mubor kanapera

Ha tenyleg nagyon olcson szeretnel mubor kanapet szerezni, akkor egyszeruen csak nyitott szemmel kell jarni az utcan. Itt a hagyomanyos ertelemben vett lomtalanitas nem letezik, de ha meguntad a dolgaidat, csak kirakod az utcara, telefonalsz az onkormanyzatba es elszallitjak. Addig pedig, mig a szallitok odaernek a helyszinre, ha megfogta, hadd vigye alapon barki lecsaphat es hazaviheti.



Vagy a masik lehetoseg, hogy bemesz valamelyik Kringloop Holland nevu boltba. Peldaul ebbe.

Az elnevezes Ujrahasznositast jelent es egy nagyon erdekes kezdemenyezest takar. Az uzlethalozat lenyegeben hasznalt butorok es egyeb haztartasi eszkozok arusitasaval foglalkozik. Egyik celja a kornyezetvedelem, a recycling, a masik, hogy ezek a targyak, melyek valoszinuleg a szemetben vegeznek, kapjanak meg egy eselyt es oromet szerezzenek valakinek. Az a kiindulo gondolat, hogy az emberek szeretnek targyakat felhalmozni, ami neha tul soknak bizonyul, ekkor meg kell szabadulniuk toluk es kezdodhet a felhalmozas elorol. Az arukeszlet egy resze hagyatek, a masik olyan holmik, amelyek mar egyszeruen nem kellenek a tulajdonosanak. Ilyenkor kapcsolatba lep a ceggel, akik elszallitjak es talan valamit fizetnek is erte. De mivel mindent szandekosan joval a piaci ar alatt araznak be, ketlem, hogy valami oriasi osszegekrol lehetne szo. Az ujrahasznositas azonban nem csak a portekara, hanem a szemelyzetre is vonatkozuk. Ahogy a ceg mottoja hirdeti, Dolgozni meg lehet tanulni es dolgozni egeszseges! Az alkalmazottak egyreszt olyan szemelyek, akik vagy most lepnek be a munka vilagaba es gyakorlatra van szukseguk, hogy elsajatitsak azokat a keszsegeket, melyekkel a mainstream munkaeropiacon is helyt tudnak allni. Masreszt olyanok, akiknek valamilyen okbol hatranyos a munkaeropiaci helyzetuk, peldaul mert bevandorlok es meg nem beszelik jol a nyelvet vagy idosebbek. A ceg kapcsolatban all az onkormanyzattal, iskolakkal es kulonbozo olyan szervezetekkel, akik koordinaljak az effele munkavallaloi (re)integracios programokat. Foleg reszmunkaidoben vannak foglalkoztatva. Egyebkent fenti ket celkituzes miatt a Kringloop kap bizonyos merteku allami bertamogatast, de mivel arra torekszenek, hogy piaci alapon is sikeresek legyenek, igy buszken hirdetik, hogy ez csak 15%.
A dizajn nagyjabol egyseges, minden bolt elott temerdek kipakolt aru diszeleg.

Meg a kirakat is mindig zsufolt. 

De nem annyira, mint a belso ter, ahol aztan tenyleg minden van.

Minden de minden egyes boltjukban kaphato valamilyen mubor kanape, tobbnyire ilyen 60 euro koruli aron. Hazhoz is szallitjak, ha szukseges.
Az arkepzesuk valoban nagyon baratsagos, ez a talaloszekreny peldaul csak 45 euro. Tokre sajnalom, hogy a legutolso dolog, amire szuksegunk van, ez a talalo, meg el se ferne, pedig nagyon tetszik. Amugy amit kepen lattok minden elado.

Meg amit ezen, az is. A kinalat nem csak butorokbol all, jellemzoen van rengeteg gyerekjatek, tarsas, mindenfele babaholmik, mint etetoszek, jaroka, kad, ikerbabakocsi (meglepoen gyakori), de ma lattam pl golfszettet, kavefozo-meg kenyersutogepet is. Mindben vannak holland es angol konyvek, ruhak es sok helyen hutogepek, mosogepek, hifik, tevek meg ilyesmik is. 

Igazabol, a mar emlitett dizajnos lakasbelsok jelentos resze szarmazhat innen is, mert az ember egyszer csak rajon, hogy nem tud tovabb elni levendulas tal vagy szegecses borov vagy recepcioscsengo nelkul.
Es igazi kincsekre is lehet bukkanni.

Es giccsekre is. Es az ott szemben valoban egy bdsm ruhazati szakuzlet, koszonom a kerdest.

A cuccok jelentos reszen azert latszik az igenybevetel, nemelyiket nekem nem volna pofam kitenni a polcra, de a java teljesen vallahato allapotban van. Az a fotel, amit 17 euroert vasaroltam kedden, kifogastalan es esellyel palyazik az eletem kedvenc butordarabja cimre.

Itt elkepeszto nagy divat az ablakparkany dekoralasa es volt egy pont, ahol eldontottem, hogy beszallok. Ez volt az:


A liba tablafestekkel van lefestve, es van alul a kis kretatartoja, a kretaval lehet ra firkalni jol. Fura, engem tenyleg alig-alig mozgat a lakberendezes, de szivesen jarok es legeltetem a szemem minden egyes alkalommal.

4 megjegyzés:

  1. Tetszik ez az országbemutató. Jó szemed van!

    VálaszTörlés
  2. Ne haragudj, hogy ismeretlenül írok, de a nyáron költöztem haza hét év hágai lét után, és hihetetlen jól esik "viszontlátni" mindent, amiről írsz. Köszönöm! Szép, élményekkel teli életet kívánok ott Nektek!

    VálaszTörlés
  3. jaj, nagyon szuper ez a kis fotel :)

    VálaszTörlés