2015. szeptember 24., csütörtök

Eid al-Adha - A nagy unnep

Reggel bementunk az iskolaba, es a husz fos osztalyokbol jelen volt korulbelul ot-ot gyerek. Kisse elbizonytalanodva nezelodtem, hogy most akkor mi valamirol nem tudunk, ma nincs iskola, csak ugyelet vagy mi? Aztan a tanarno mondta, hogy ma nagy islamic holiday van, ugyhogy osszevont csoportok lesznek. Mikor kivittem a kutyat, akkor mar lattam, hogy mindenfele kaftanos sracok vihancolnak es az apukajukkal csongetnek be a szomszedaikhoz. Igy tehat csak abban voltam biztos, hogy barmi is az unnep targya, kaftanban kell lenni. Bar meg kell mondanom, a boltban a penztarban es a bolcsodeben azert lattam ma is dolgozo kendos noket.

kozepesen lefatyolozott nok szobra a varoskozpontban

Utananeztem, tehat ma van az Aldozati unnep. Ilyenkor a muszlimok Abrahamra (Ibrahimra) emlekeznek, aki hajlando lett volna felaldozni elsoszulott fiat Allah parancsara, hogy bizonyitsa, milyen eros a hite. Ha ismeros a sztori, na, az nem veletlen. Kesobb Mohamed profeta divatba hozta az allataldozatot az unnepen, ami akkor meg tavaszra esett. O egyebkent egy eleg gyakorlatias vallasalapito volt, es allomanygazdalkodasi okokbol vezette be a specialis minosegi kriteriumoknak eleget tevo kecske, kos vagy barany halal modon valo levagasat. (Bar ez az allattarto nepeknel szinten resze az eves gazdalkodasi utemtervnek, ugyhogy fogalmazzunk ugy, hogy integralta a tradiciot a sajat vallasaba, mint a katolikusok a husveti baranyt.) A halal rituale a papi jelenlet mellett bizonyos higieniai kovetelmenyet is eloir, mert a Profeta a nepegeszsegugyet is a sziven viselte. Ugy erezte, nem art lefektetni par alapveto szabalyt, ami annak idejen a sivatagi korulmenyek kozott eleg progresszivnek szamitott. Igazabol maga az unnep az imadkozason es az ahitaton tul egy vidam csaladi es barati buli is. Kiemelnem, hogy a lakoma soran bizonyos mennyiseget a raszorulok kozott szet kell osztani, hogy a szegenyeknek is jusson husetel. Egyebkent a zaka, vagyik az adakozas az iszlam ot pillere kozul az egyik. Ez egy reszrol spiritualis vonatkozasu, tehat, hogy a delikvens felajanlja magat Istennek. Masreszt viszont pontos aranyokat is meghataroz, amit a muszlimoknak a jovedelmukhoz merten fel kell ajanlaniuk karitativ celokra, ugyis mint moralis minimum. Mohamed preciz is volt, nem bizta a veletlenre a tarsadalmi felelossegvallalast.
Szoval most az iskolaban osszevont csoport van, nem is baj, mi nem tudjuk elvinni a szamitogepet a szervizbe, mert azt is egy marokkoi hapsi vezeti, esik es tovabbra is orulok, hogy ilyen erdekes dolgokat tapasztalhatok meg.

8 megjegyzés:

  1. Azert ott durvan sok muszlim lehet. O.o Felenk konkretan egy sem el, a kornyekunkon meg sosem lattam senkit beoltozve, viszont vannak varosreszek, ahol azert rendesen elofordulnak. Nem tudom, jo-e ez a gettosodas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. itt az egesz varos egyenletesen telitett, a piacon pl gyakolatilag minden masodik ember, aki szembejon muszlim. de ezt ugy kell nezni, hogy vannak ugye a kozel-keleti orszagokbol, marokkobol, meg suriname-bol, indiabol es indoneziabol is. szoval total nem egyseges a kep, maga a muszlim kozosseg is ertosern retegelt, mar ha csak abbol indulok ki, mennyire kulonbozokeppen vannak elfatyolozva a nok...

      Törlés
    2. Abszolut nem ismerem a vallasokat és azt tudom, hogy Peti osztalyaban sok az azsiai, de hogy japan, kinai, indiai, arab vagy thai vagy nem tudom, milyenek pontosan, arrol szinten gozom sincs. De se potty a homlokon, se fejkendo, se semmi egyiken sem. (Ugy ertem, a szulokon.) Teljesen europai cuccok, ir akcentus. :D

      Törlés
    3. hat, itf minden van: potty, hinduknak turban,tradicionalis szari (ami ha lehet,meg nehezkesebb ruhadarab, mint a muszlimoke, az a logo kendo mindig lecsuszik, mindenbe beleakad, tok sokat igazgatjak a nok), fez meg kaftan a pasiknak, kendo, burka, de meg csador is. utobbinal azert necc, engem pl tanarkent kicsit zavarna, ha csak a szemet latnam annak, aminek odaadom a gyereket. mert a fene tudja, h ma is ugyanaz a no jott-e, ha a gyerek meg nem beszel hollandul.
      apropo, Kis Manyi egyik tanarnoje is muszlim lany es raadasul az a zsakruhas valtozat. de neki olyan kedves arca es meleg kisugarzasa van, hogy eterien angyalszeru lesz attol a nagy lebernyegtol. meg nem is feketet hord, hanem szep smaragdzoldet vagy lilat. na, majd keresek kepet, hogy meg tudjam mutatni.

      Törlés
    4. http://kozelakelet.blogspot.nl/2013/12/burka-csador-es-tarsaik-avagy-muszlim.html
      na, hat ezek szerint en se tudom pontosan, melyik micsoda... amit itt latsz a kepeken,abbol barmelyik szembejohet az utcan. bar olyan nem nagyon van, hogy kendobol kilogjon valaki haja. ha mar felveszik a kendot, felveszik rendesen. a kislanyok meg csak kendot hordanak, meg bis szokjak, siman maszokaznak benne meg minden.
      Kis Manyi tanarnoje meg a khimar vagy tarha nevu holmiban jar.
      annyit meg hozzatennek, hogy a torokoknek ez a hosszitott kabat-szeru valami tobbnyire baromi elonytelen. a fiatal lanyiknal azert, mert mindent kiemel, amin csak ferfi szeme megakadhat, a tobbet szult asszonyokon meg pont ellenkezoleg, felnagyitja a terhessegek nyomait.

      Törlés
  2. No ezeket megnezegetem, koszi!

    VálaszTörlés
  3. Jó témákat találsz! És érdekesen tálalod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. koszi! :-D
      mondjuik ez a tema, pont szembe jott, nem kellett eppenseggel nagyon keresni. :)

      Törlés